PRIEVIDZA. Zmrzlina je neoddeliteľnou súčasťou letných dní, mnohí sezónni prevádzkovatelia otvorili svoje predajne už v marci. Predávať zmrzlinu budú do októbra, kedy im sezóna končí.
Každý predajca sa musí počas leta podrobiť niekoľkým hygienickým kontrolám. V okresoch Prievidza a Partizánske ich vykonávajú zamestnanci Regionálnho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi so sídlom v Bojniciach.
Tri vzorky nevyhoveli
Tento rok počas 28 kontrol zistili tri nedostatky. Odobrali a vyšetrili celkovo päťdesiat vzoriek zmrzliny.
Ako informovala Darina Paulíková z úradu, „v dvoch vzorkách vyšetrovaných chemicky sme našli azofarbivá, ktoré nie sú v zmrzlinách povolené.“
Ďalšia vzorka, ktorá nevyhovela mikrobiologickým požiadavkám podľa Potravinového kódexu SR, obsahovala zvýšené množstvo koliformných baktérií.
„Ide o črevné baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú v čreve ľudí a živočíchov. Do zmrzliny sa mohli dostať nedodržaním zásad osobnej hygieny. Mikroorganizmami mohli byť kontaminované suroviny, ktoré sa používajú na výrobu zmrzliny, alebo mohlo dôjsť ku kontaminácii hotovej zmrzliny počas jej predaja, napríklad znečisteným náradím, nečistými rukami. Baktérie môžu u citlivých ľudí vyvolať hnačkové ochorenie,“ objasnila Paulíková.
Tieto tri prípady hygienici naďalej posudzujú a na základe výsledkov laboratórnych rozborov predajcom uložia sankcie v zmysle zákona o priestupkoch.
Kvalitná zmrzlina
Ostatné kontroly sa obišli bez zistených pochybení, podľa Paulíkovej je kvalita zmrzliny a úroveň jej predaja veľmi dobrá. „V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa určite zlepšuje.“
Z dávnejšej minulosti známe prípady, kedy sa v zmrzline objavila salmonela, sa za posledných desať rokov na hornej Nitre nezopakovali.
V regióne predávajú zmrzlinu zväčša dlhoroční prevádzkovatelia, ktorí vedia, čo smú a čo nie. Okrem toho ich aj kontrolóri pravidelne upozorňujú na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu a predaj zmrzliny.
Každá prevádzka pred sezónou musí získať od hygienikov povolenie na predaj zmrzliny. Tí v prevádzke vykonajú úvodnú kontrolu, počas ktorej zistia pripravenosť predajcu. Sledujú úpravu priestorov, vybavenie technologickým zariadením, zabezpečenie pitnej vody a podobne.
„Počas celej sezóny chodíme na kontroly pravidelne raz za mesiac alebo dva, v závislosti od umiestnenia prevádzky, od toho, či v nej boli v minulosti zistené nedostatky, ale aj od toho, či sa v prevádzke zmrzlina len predáva alebo aj vyrába,“ povedala Paulíková.
Kontrolóri preverujú platné rozhodnutia úradu, dodržiavanie osobnej hygieny pracovníkov, suroviny a potraviny, hygienickú úroveň predaja zmrzliny, jej označovanie a overovanie doby predaja.
ČO KONTROLUJÚ HYGIENICI?
- predloženie rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva na prevádzkovanie (všetci prevádzkovatelia prevádzok na predaj zmrzliny musia mať súhlasné rozhodnutie na prevádzkovanie, teda schválenú prevádzku)
- dodržiavanie osobnej hygieny (pracovníci musia mať čisté pracovné oblečenie, ruky pracovníkov musia byť čisté, bez poranení, bez šperkov, v prevádzke musia mať k dispozícii umývadlo na ruky s prívodom pitnej studenej vody a teplej vody)
- kontrolu dokladov o odbornej a zdravotnej spôsobilosti zamestnancov (pracovníci musia byť zdravotne a odborne spôsobilí pre prácu s potravinami, musia mať platné zdravotné preukazy a doklady o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti)
- suroviny a potraviny (kontrolujú sa dodacie listy k používaným surovinám a potravinám, ich označovanie, doby spotreby, skladovanie kornútkov)
- hygienickú úroveň predaja zmrzliny (čistota priestorov, technologického zariadenia a náradia, používanie jednorazových rukavíc alebo servítkov pri manipulácii so zmrzlinovými kornútkami, porciovačka na zmrzlinu nesmie byť namočená v nádobe s vodou)
- označovanie predávanej zmrzliny (prevádzkovateľ musí informovať spotrebiteľov o alergénoch a pooužitých prídavných látkach, ako sú farbivá a sladidlá)
- overovanie doby predaja zmrzliny (zmrzlina sa môže predávať najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení)
ZDROJ: RÚVZ PD