PRIEVIDZA. Nielen tohtoročné horúce leto, ale celkové otepľovanie spôsobuje vrásky na čelách poľnohospodárov na hornej Nitre. Čoraz viac zvažujú, ktoré plodiny budú pestovať, aby z nich aj napriek suchám mali výnosy.
So zavlažovaním zatiaľ počítať nemôžu, prievidzský región totiž v koncepcii budovania závlah nefiguruje.
Odolnejšie odrody
V dôsledku zvyšujúcich sa teplôt ešte výraznejšie zmeny v štruktúre plodín pestovaných v našom regióne nenastali, pretože sú stále prispôsobené potrebám živočíšnej výroby. Nastáva však posun v druhovej skladbe plodín.
„Pestovatelia sa už viac orientujú na odrody, ktoré lepšie znášajú sucho a boli šľachtené pre južnejšie oblasti Slovenska,“ priblížil riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Prievidzi Jozef Fabian.
Poľnohospodári tiež robia rôzne opatrenia, aby dochádzalo k minimálnej strate pôdnej vlahy.
Hornonitrianski pestovatelia sa podľa Fabiana držia zatiaľ tradičných plodín. Nevylučuje však, že sa to v budúcnosti môže zmeniť a pestovať budú rastliny, ktoré sú dnes typické pre južné okresy, napríklad sóju.
Kedysi v prievidzskom regióne dominovala na poliach kŕmna repa, zelenina a aj ľan, no v posledných dvadsiatich rokoch sa vytratili z osevných plánov agropodnikov. Nie je však za tým prioritne počasie, ale odbytové možnosti, ktoré sa po roku 1989 výrazne zmenili. Preto sa z polí vytratila napríklad aj ozimná raž ako základná surovina na chlieb.
Bez hornej Nitry
Proti suchám by mohli poľnohospodári bojovať zavlažovaním. Také jednoduché to však nie je. Štátny podnik hydromeliorácie, ktorý je poverený správou zariadení na odvodňovanie a zavlažovanie, spracoval koncepciu závlah pre celé Slovensko. Región hornej Nitry v nej však nie je.
„Zámery obnovy závlah sú totiž orientované na špeciálne plodiny, teda zeleninu a ovocie, ktoré sa však v našom okrese takmer nepestujú,“ vysvetlil Fabian.
Nevylúčil, že bude potrebné iniciovať prehodnotenie koncepcie, pretože sucho už trápi poľnohospodárov po celom Slovensku.