PRIEVIDZA. Na zlú kvalitu stravy v školskej jedálni sa už dlhodobo sťažuje časť študentov Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Situáciu so stravovaním preto vyriešili objednávkou jedál z blízkych reštaurácií. Škola im však tento spôsob zakázala. Dôvodom sú hygienické normy.
Jedlo im nechutí
„Kvalita jedla v našej jedálni vážne nie je dobrá, keď si to porovnáme s inými jedálňami. Za tie peniaze, aké platíme, sa dá oveľa lepšie najesť niekde inde. Preto sme sa to pokúšali vyriešiť inak,“ tvrdí jedna zo študentiek gymnázia Lenka, ktorá si jedlo objednávala z blízkych reštaurácií.
„Neboli sme však v priebehu dvoch týždňov, čo sme si jedlo objednávali, upozornení, že konáme niečo zlé. Stále si nie sme istí, či vážne konáme niečo zlé. Nie je to ani v rozpore so školským poriadkom,“ vysvetlila.
Pokles stravníkov
Problémom podľa prevádzkovateľa stravovania v školskej jedálni spoločnosti Trikostav Prievidza je, že v minulosti varila štyri druhy jedál, pričom jedno z nich bolo vegetariánske. Na základe rozhodnutia odboru školstva Okresného úradu Trenčín však musí v zmysle vyhlášky o školskom stravovaní variť už len dva druhy jedál.
„Máme revoltu. Zaznamenali sme pokles stravníkov približne o 10 až 15 percent. Nechodia tí, ktorí sa stravovali na bezmäsitom jedle. Samozrejme, že chcú jesť, preto si začali objednávať donášku zvonku. Bolo to podľa mňa päťdesiat, šesťdesiat obedov. Zo zvyškov môže vzniknúť lokálna nákaza,“ povedala konateľka Trikostavu Janka Košecká.
Problémom je hygiena
Vedenie školy spôsob stravovania formou donášky jedál študentom zakázalo.
„Nie som žiaden odborník ani na odpady a už vôbec nie na hygienu. Mne sa zdá nehygienické, aby zatvorené polievky stáli dve vyučovacie hodiny, aby z lavice trčalo kuracie stehno a aby sa takéto odpady u nás množili. Tak som sa opýtala kompetentného, a to je regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorého riaditeľka mi celkom jednoznačne povedala, že to nekorešponduje s hygienickými normami a že za akýkoľvek problém v plnej miere nesiem zodpovednosť. Toto nie je miesto na freestyle, tu zákony platia a ja som povinná ich dodržiavať,“ vysvetlila riaditeľka gymnázia Eleonóra Porubcová.
Študenti podľa slov gymnazistky Lenky dôvody opatrenia školy chápu, keďže proti nim hrajú určité zákony. Ako však podotkla, mohla ich na to upozorniť skôr.
„V školskej jedálni sa začnem stravovať, ak sa tam kvalita jedál zlepší, ak nie, budeme sa stravovať inde, avšak už po vyučovaní,“ dodala.
Pripravujú petíciu
Trikostav, ako i vedenie školy chce o kvalite jedál so študentmi ešte hovoriť. Spoločnosť je aj prístupná k tomu, že by sa vrátila k vareniu štyroch druhov jedál, to však vyžaduje výnimku, prípadne zmenu legislatívy. Školská rada a vedenie gymnázia v tejto súvislosti pripravuje petíciu, ktorou chce docieliť zmenu vyhlášky o školskom stravovaní. Zároveň riaditeľka gymnázia požiadala o stretnutie s ministrom školstva Jurajom Draxlerom.
Prievidzské gymnázium navštevuje okolo 980 študentov, v školskej jedálni sa stravuje asi päťsto z nich.