PRIEVIDZA. Andrea Rogoňová z Prievidze sa popri starostlivosti o malé deti a rodinu dlhé roky venuje sladkej záľube. Vytvára torty a medovníčky. Nedávno získala druhé miesto na celoslovenskej súťaži amatérskych cukrárok v Piešťanoch, kde vystavovali torty, medovníky a ručné práce na tému svadba. Okrem toho vytvorila na internete stránku pre začínajúce gazdinky, ktoré skúšajú upiecť niečo sladké doma.
Prvé pokusy
Andrea rada spomína na detstvo, keď jej a súrodencom mama na narodeniny piekla torty. Vždy sa tešili a boli pyšní, že môžu spolužiakov pozvať na krásnu poschodovú domácu tortu. Tento pocit chcela dopriať aj svojim deťom. S pečením začala ako osemnásťročná, keď sa jej narodila prvá dcérka. O tri roky neskôr k nej pribudol syn, a tak mala pre koho piecť.
„Na prvé pokusy som v tom čase bola pyšná, no teraz keď sa pozriem na staré fotografie, musím sa zasmiať. Vďaka fotkám vidieť, ako sa človek dokáže vypracovať a zdokonaliť v tom, čo ho baví,“ zaspomínala Andrea.
Keďže nevyštudovala cukrársku školu, všetko sa musela učiť sama. Pamätá si, že v začiatkoch jej pomohla knižka Julkine netradičné torty, ktorú si kúpila a s otvorenými ústami obdivovala marcipánovú nádheru.
„Naučila som sa vyrábať marcipán zo sušeného mlieka a ďalej som už skúšala a obmieňala recepty. Piškótový korpus a krémy mám rodinné, domáce, rokmi osvedčené a nedám na ne dopustiť. Preto sa mi nikdy nestalo, že by sa mi nevydarili,“ vysvetlila.
Netradičné chute
Andrea preferuje pri pečení tort skôr klasiku. Neodporúča miešať príliš veľa chutí dokopy ani používať rôzne polotovary, ktorých je dnes na trhu veľa.
„Netradičné príchute? Snáď kokosový krém s malinami,“ prezradila.
Niekoľkokrát skúsila upiecť aj tortu pre celiatikov, ktorí sú alergickí na lepok. V recepte na korpus nahradila obyčajnú múku bezlepkovou. Tej však dala o niečo viac. Torta chutila.
Nové nápady na vzory či motívy si vymýšľa sama, no sleduje aj najnovšie zahraničné trendy. Podľa jej slov nie všetko, čo je v móde, je aj krásne a oku lahodiace.
„Mne sa na tortách páči dokonalá jednoduchosť, čisté prevedenie a jemné farby. Nemalo by ich byť použitých veľa,“ prezradila.
Na výstave tort v Piešťanoch sa zúčastnila po prvýkrát a hneď získala druhé miesto.
„Rozhodla som sa, že to skúsim. Urobila som štvorposchodovú svadobnú tortu, pričom každé poschodie malo inú náplň. Nechýbala orechová klasika, jemný vanilkovo-tvarohový krém s malinami a čokoládový krém s banánmi,“ opísala svoje ocenené dielo.
Torta vážila približne dvadsať kilogramov. Povrch potiahla bielym perleťovým fondánom a ozdobila cukrovými ružami bielej farby. Keďže konkurencia bola veľká, neočakávala v súťaži cenu.
„Výhrou som bola milo prekvapená. Pri pečení a modelovaní tort relaxujem, keď moja trojročná dcérka spí. O to viac ma ocenenie mojej práce potešilo,“ zaspomínala.
Medovníčky z 19. storočia
Okrem tort sa venuje aj pečeniu vianočných medovníčkov. Používa pritom starodávny rokmi overený recept z 19. storočia z Turčianskej záhradky, malebného kraja v strede Slovenska ohraničeného Veľkou a Malou Fatrou. Výnimočný je tým, že neobsahuje žiaden tuk, preto cesto vydrží aj niekoľko mesiacov.
„Vôňa medovníčkov u nás doma úžasne dopĺňa čarovnú vianočnú atmosféru,“ doplnila, že do cesta nedáva oriešky. Pred zdobením ich necháva upečené dva dni odležať, aby sa vydýchali a začína zdobiť. Najkrajšie sú podľa nej s bielou polevou, preto potravinárske farbivá nepoužíva.
Pomáha pri pečení
Andrea Rogoňová pred časom založila webovú stránku, na ktorej ponúka recepty, videá a postupy pri výrobe tort či medovníkov. Chce pomocou nej podporiť začínajúce amatérske cukrárky.
„Nemám žiadne vysoké ciele a plány. Snáď len pokračovať v tom, čo ma baví. Robiť torty naďalej ako najlepšie viem, s veľkou dávkou lásky, radosti a citu,“ dodala.