Najlepšiu bryndzu na Slovensku vyrábajú vo Valaskej Belej

Len z ovčieho mlieka, iba tradičným spôsobom a s prísnou hygienou vyrábajú hrudkový syr a bryndzu vo Valaskej Belej.

Poslednou fázou výroby bryndze je premiešanie syrovej hmoty so soľou.Poslednou fázou výroby bryndze je premiešanie syrovej hmoty so soľou. (Zdroj: MARIÁN KUCMAN)

VALASKÁ BELÁ. Bryndza je typický slovenský výrobok s dlhou tradíciou, vyrábaný s ovčieho mlieka. Vyrábajú ju väčšinou len v regiónoch, kde je rozšírený chov oviec. Horná Nitra k takýmto typickým oblastiam nepatrí, no napriek tomu zopár agropodnikateľov ich predsa len má.

To je prípad aj spoločnosti Čierna hora vo Valaskej Belej. Ovce majú už dlhé roky, ale bryndzu a zopár ďalších výrobkov z ovčieho mlieka vyrábajú intenzívne len rok. A úspešne. Ich bryndza bola vyhlásená tento rok za najlepšiu.

Bez ornej pôdy.

Valaskú Belú obkolesujú kopce. Ťažko by sme v nej hľadali obrovské rovné lány, na ktorých by sa dalo pestovať napríklad obilie. Nečudo, že tunajšia spoločnosť Čierna hora, ktorá vznikla z niekdajšieho Štátneho majetku Nitrianske Rudno, sa venuje živočíšnej výrobe.

Hlavné sídlo spoločnosti je tiež na kopci, takže z neho vidieť množstvo pasienkov a na nich pasúce sa kravy alebo ovce. „Nemáme ani meter štvorcový ornej pôdy, zato trvalé trávnaté porasty sú na ploche 1800 hektárov. Preto ich využívame pri chove hospodárskych zvierat,“ privítal nás v spoločnosti Čierna Hora jej riaditeľ Pavol Stec.

Medzi ostatnými pracovníkmi sme ho nespoznali. Mal na sebe biele pracovné nohavice, tričko a bielu šiltovku. „Nesedím za stolom. Poľnohospodára živí predovšetkým jeho práca,“ vysvetlil s úsmevom.

V teple aj v chlade

Biely odev nemal na sebe náhodou. Cieľom našej cesty do Valaskej Belej bola totiž bryndza, ktorú táto spoločnosť vyrába. A riaditeľ pri tomto procese nestojí bokom.

Sledovať prípravu bryndze by bolo časovo náročné. Pavol Stec preto stručne zhrnie základný postup: „Nadojené ovčie mlieko zohrejeme na 32 až 35 stupňov a pridáme do neho syridlo. Mlieko postojí asi pol hodinu, aby sa zrazilo. Syreninu, ktorá vznikne, pokrájame syrárskou šabľou a harfou na veľkosť pšeničného zrna. Premiešame a necháme odstáť. Syreninu dáme do foriem a na 36 hodín uložíme do teplého skladu, kde je najmenej 23 stupňov. Bochníky syra preložíme do studenej miestnosti s 13 až 15 stupňami najmenej na desať dní.“

Ďalší proces prípravy už sledujeme na vlastné oči. Prekvapujúco je veľmi jednoduchý. „Hrudkový syr pomelieme na jemno v špeciálnom mlynčeku. Nie je to ľahká práca,“ hovorí počas mletia P. Stec.

Pomáha mu Zuzana Mokrišová. Prekvapí nás poznámkou, že to nie je stála práca. „Robím v kancelárii. Pri výrobe syra a bryndze sa striedame s ostatnými kolegyňami. Je to zaujímavá práca, i keď si občas pripadáme ako v saune. Nie sme veľká spoločnosť, robíme všeličo. Pre nás už nie je nič zvláštne, že aj riaditeľ robí syry či bryndzu.“

Po zomletí čakáme na ďalšie dochucovanie. Pavol Stec však pridá do masy len starostlivo odváženú soľ. „Nič iné do nej nedáme. Teraz už len premiešame a môžeme baliť.“

Mýtus o májovej bryndze

Všetci výrobcovia pripravujú bryndzu rovnako. Predsa sa však môže líšiť vôňou, farbou, konzistenciu ale aj chuťou. V tej, z Valaskej Belej je napríklad len ovčie mlieko, dodržaná technológia, ale aj láska k tejto práci a hrdosť, že je to slovenský výrobok chránený aj rozhodnutím Európskej únie. Možno aj to rozhodlo na nedávnej celoslovenskej súťaži Ovenálie vo Východnej, že odborníci vyhlásili spomedzi takmer tridsať výrobcov bryndzu z Valaskej Belej za najlepšiu na Slovensku.

„Rovnako dobrí sme boli aj s hrudkovým syrom. Takýto úspech sme veru nečakali, i keď vieme, že robíme kvalitne. Potešil nás srdečný stisk ruky ministra pôdohospodárstva a udelenie značky kvality SK,“ pochválil sa P. Stec.

Nad našou otázkou, prečo je májová bryndza vždy najlepšia, sa len pousmeje: „Myslím, že toto tvrdenie je už len mýtus. Je síce pravda, že prvá pastva je najkvalitnejšia a ovce si vyberajú len najlepšie kúsky zelene, predsa je však rovnako dobrá bryndza aj v júni, či dokonca v zimných mesiacoch, keď sa robí zo sudovky.“

Riaditeľ spoločnosti, ktorá bryndzu vyrába, rád priznáva, že je milovníkom mliečnych výrobkov a obzvlášť bryndze. „Stále mi chutí a nielen na haluškách. Neprejedol som sa jej, ak keď s ňou takmer denne robím.“

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  2. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  3. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  4. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  6. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  7. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  8. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 827
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 153
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 521
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 110
  5. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 743
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 2 648
  7. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 426
  8. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 355
  1. Eva Chocholáčková: Vypočuli želanie čitateľov. A vyplatilo sa
  2. Julius Kravjar: Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty
  3. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom
  4. Ivan Mlynár: Dnes o tých, ktorí sa nebudú mať kam vrátiť.
  5. Irena Šimuneková: Solka v zeleni ukrytá.
  6. Kristína Jakubičková: Pirane v topánkach: Čo sa stalo s lodičkami z Deichmannu po jedinom obutí
  7. Robert Štepaník: diel 105 - rubrika: moje najhranejšie (vo februári 2024)
  8. Radko Mačuha: Potkania osada, Ratzenstadl.
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 410
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 65 487
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 184
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 664
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 371
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 499
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 17 852
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 13 528
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Ilustračná fotografia.

Cieľom je rozvíjať čitateľské zručnosti.


TASR
Obria stolička pri Lehote pod Vtáčnikom.

Obria stolička zastrešuje posedenie.


V Handlovej je rozmiestnených 39 nádob na kuchynský olej.

K dispozícii majú v meste 39 nádob.


TASR

LUNA, n.o. radí, čo robiť, ak poznáte niekoho, kto zažíva domáce násilie


  1. Eva Chocholáčková: Vypočuli želanie čitateľov. A vyplatilo sa
  2. Julius Kravjar: Umelá inteligencia v prostredí vysokoškolského vzdelávania a s tým súvisiace etické aspekty
  3. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom
  4. Ivan Mlynár: Dnes o tých, ktorí sa nebudú mať kam vrátiť.
  5. Irena Šimuneková: Solka v zeleni ukrytá.
  6. Kristína Jakubičková: Pirane v topánkach: Čo sa stalo s lodičkami z Deichmannu po jedinom obutí
  7. Robert Štepaník: diel 105 - rubrika: moje najhranejšie (vo februári 2024)
  8. Radko Mačuha: Potkania osada, Ratzenstadl.
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 410
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 65 487
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 184
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 664
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 371
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 499
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 17 852
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 13 528
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu